Hangen is helemaal niet zo slecht

Geplaatst op: 17-02-2019

Ga recht zitten. Hang niet zo. Nog steeds klinken die goedgemeende woorden van onze ouders na. En nog steeds is het, ook op het werk, 'rechtop zitten' geblazen. Nou, het is helemaal niet nodig.

Al het gedoe over ‘hangen’ en de enorme belasting die dat voor je rug zou zijn, blijkt niet erg gegrond. Onderzoek van de Canadese Universiteit van Alberta wijst uit dat een beetje hangen zelfs wel goed kan zijn.

Wervelkolom
We hebben een wervelkolom met 24 wervels. Tussen de wervels zit bindweefsel, de zogenaamde tussenwervelschijven. Ze zijn enigszins elastisch en dienen als een soort schokbrekers voor de relatief stijve wervelkolom. De druk op die belangrijke schijven blijkt het laagst bij een zithoek van 135 graden. En dat is niet bepaald recht op, want dat zou 90 graden zijn. Daarnaast is bij de hoek van 135 graden ook nog eens de belasting op de spieren het laagst. Ergo: onderuithangen is minder belastend dan we wel denken.

Goede kantoorstoel
De beste manier om rugklachten te voorkomen is goede steun in de onderrug en een niet te rechte, hoge rugleuning. Een beetje achteroverleunen is juist prima. De slechtste houding is voorovergebogen zitten.

Rechtop zitten is dus toch niet zo best voor je rug

Onderzoek: The Way You Sit Will Never Be the Same! (Engelstalige site)
Bron: het net homepage